Kuchyňský robot Eta Gratus

Recenze
Recenze a test Eta Gratus 002890000

ETA je letitou značkou malých domácích spotřebičů. Ve své dlouhodobé historii přivedla na trh řadu kvalitních a léty ověřených spotřebičů, ke kterým se řadí i skupina kuchyňských robotů. Dnes bych vám ráda představila kuchyňský robot Gratus nabízený výrobcem v praktickém nerezovém provedení pod kódovým číslem 002890000. Aktualizováno v březnu 2021

Kuchyňský robot Gratus je vyráběn s příslušenstvím ke hnětení, šlehání, mixování, mletí, včetně čtyř nástavců na strouhání a tří nástavců na výrobu těstovin. Osobně mohu potvrdit, že vyniká až neuvěřitelně tichým chodem. Součástí kuchyňského robotu je motor s osmi rychlostní převodovkou s příkonem 1200 W, povedené mechanické knoflíkové ovládání a hlavní nerezová nádoba s objemem 5,5 l. Kuchyňský robot Gratus se stal v mé domácnosti velmi ceněným a vyhledávaným pomocníkem a zároveň také užitečnou designovou ozdobou.

 

Co nalezneme v balení

Kuchyňský robot Gratus jsem si nechala dopravit do svého domova prostřednictvím zásilkové služby. Natěšená jsem obdržela větší krabici s rozměry šířkou 59.8 cm, výškou 42.7 cm, hloubkou 61.3 cm a hmotností 14 kg. Ihned jsem se přesvědčila, že tyto rozměry plně korespondují se vzhledem samotného robotu, které činí šířka 38 cm, výška 34 cm, hloubka 30 cm a hmotnost 11.3 kg. Musím přiznat, že umístění kuchyňského robotu Gratus je závislé na možnostech daného uživatele. Ale vzhledem k rozměrům si zaslouží stálé a samostatné místo. Jelikož má robot výkyvné rameno, vybrala jsem mu místo, které mi umožňuje jeho bezproblémové vyklopení.


Videorecenze


Gratus a použití

Kuchyňský robot Gratus používám k výrobě těst, ke šlehání krémů, k mixování koktejlů a dětské stravy dále také ke krouhání zeleniny či některého ovoce, včetně mletí masa až k výrobě mou rodinou stále více oblíbených domácích těstovin. Velmi oceňuji regulovatelné nastavení výšky masivních háků a metel vyrobených z kvalitní slitiny, které napomáhá bezchybnému zpracování míchané směsi. Dále bych chtěla vyzdvihnout bezpečnostní systém výkyvného ramene, který zabraňuje nežádoucímu spuštění. Nejen mě, ale určitě většinu z hospodyněk potěší velká nerezová mísa o objemu 5,5 l, která je schopna pojmout až 1,5 kg mouky. Dále oceňuji skleněný mixér s objemem 1,2 l, který nepohlcuje pachy a barvy mixovaných potravin. A jakýmsi bonusem nakonec je plynulá regulace otáček s funkcí PULSE, která umožňuje rychlé ovládání.

Množství robotem zpracovávaných potravin je potřeba přizpůsobit velikosti nádoby. Z provozních důvodů není vhodné překročit výši maximálního obsahu, která je u nádob vždy ohraničena ryskou. Pro běžnou domácnost (čtyř lidí) jsou velikosti nádob plně dostačující. V případě větších dávek je výrobcem doporučeno jejich rozdělení.

Co všechno zvládne

Příklady zpracování surovin najednou:

Šlehací metla 250 ml smetany, 12 ks bílků
Hnětací hák 1500 g mouky a odpovídající množství vajec, vody, cukru a dalších nezbytných surovin
Masořezka 4000 g masa

S kuchyňským robotem Gratus jsem získala na první pohled sice jen jeden výrobek, ale s mnoha funkcemi. Navíc výrobek, který je konstruován k jednoduchému a rychlému opláchnutí. Což přivítá asi většina z hospodyněk. Osobně mohu potvrdit, že kuchyňský robot Gratus dosahuje až obdivuhodného výkonu při hnětení, což velmi oceňuji. Mé výrobky jsou po upečení nadýchané a vláčné. Díky bohaté výbavě struhadel dokážu lehce vytvořit produkt, který nejen chutná (alespoň doufám), ale je také designově zajímavý. A svou rodinu, která miluje italskou kuchyni, vždy potěším domácími těstovinami (lasagne, ravioli, tagliatelle, trenette a nudle), které připravuji díky třem přídavným nástavcům.

Závěrečné zhodnocení Eta Gratus

Kuchyňský robot Gratus mě zaujal velmi povedeným retro designem a hned poté vysokým výkonem, na který jsem si velmi rychle zvykla. Oceňuji celokovové tělo robotu, které je předzvěstí dlouhodobého užívání. Také jsem se přesvědčila, že kuchyňský robot Gratus je schopen dosáhnout extrémního výkonu i při velkém zatížení. Za největší přednost oproti konkurenci považuji schopnost robotu upravit si rychlost motoru podle tuhosti těsta. Tímto krokem nejen, že snižuje své opotřebení, ale zároveň také šetří elektrickou energii. Součástí balení kuchyňského robotu Gratus nebyl mlýnek na maso a tři nástavce na výrobu těstovin. Toto příslušenství jsem si zakoupila a rozhodně toho nelituji. Nakonec mě velmi potěšila prodloužená desetiletá záruka na motor, což vypovídá o vysoké kvalitě a funkční trvanlivosti kuchyňského robotu Gratus.

Plusy Mínusy
+ masivní výrobek – cena
+ výkonný motor – cena za dokoupitelné příslušenství
+ krásný design – plastový převod na struhadle
+ rozšířitelný o dokoupitelné příslušenství  
+ velká kovová mísa  
+ bohatá výbava struhadel  

Fotogalerie


Autor recenze: Radomír Pavelka | Publikováno: | Štítky:

Již není možno přidávat komentáře. Diskuze byla uzavřena.


Informace

Provozovatel: Ludmila Pannová
e-mail: info[et]kuchynsky-robot.info

Všechna práva vyhrazena – použití obsahu nebo jeho částí je možné pouze se souhlasem provozovatele.

Slovenská verze – Kuchynský robot – rady, testy a recenze

Copyright © 2012 - 2024 | Všechna práva vyhrazena | Kuchynsky-robot.info

To Top